Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  

Affiliates
free forum


„Pred vama je dalek put do EU i usudio bih se da kažem da se Crna Gora nalazi ne na kraju tog puta, već na samom početku“, rekao je šef nemačke diplomatije Guido Westerwelle

Go down

„Pred vama je dalek put do EU i usudio bih se da kažem da se Crna Gora nalazi ne na kraju tog puta, već na samom početku“, rekao je šef nemačke diplomatije Guido Westerwelle

Post  Cistadiplomatija on Thu Aug 11, 2011 3:06 am

„Pred vama je dalek put do EU i usudio bih se da kažem da se Crna Gora nalazi ne na kraju tog puta, već na samom početku“, rekao je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele. Zato, prema njegovim rečima, za sve u Crnoj Gori, posebno za vlast, posla ima veoma mnogo: od uspostavljanja vladavine prava preko energičnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije pa do slobode medija.


Vestervele poručio: Daleko je Brisel!
U poseti Crnoj Gori boravio je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele. On je sagvorocnima poručio: Nemačka je prijatelj evropske perspektive Crne Gore, ali da svako ko želi u EU mora da poštuje i sprovodi njena načela.

„Pred vama je dalek put do EU i usudio bih se da kažem da se Crna Gora nalazi ne na kraju tog puta, već na samom početku“, rekao je Vestervele. Zato, prema njegovim rečima, za sve u Crnoj Gori, posebno za vlast, posla ima veoma mnogo: od uspostavljanja vladavine prava preko energičnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije pa do slobode medija.

Nemački ministar je istakao da je u Crnu Goru došao kako bi ohrabrio predstavnike vlasti u tim naporima.

Uslov i legitimitet


Ali, vreme nije saveznik crnogorskim vlastima. Oni imaju još samo mesec dana da učine niz konkretnih poteza kako bi Crna Gora ove godine dobila datum početka pristupnih pregovora sa EU. Ključni uslov za to je usvajanje izbornog zakonodavstva u crnogorskom parlamentu. Stoga su predsednik skupštine Ranko Krivokapić i premijer Igor Lukšić obećali Vesterveleu da će ubrzo pozvati na dogovor predstavnike svih parlamentarnih grupa.

To je prvenstveno u interesu aktuelnog predsednika Vlade Crne Gore, jer će, ukoliko ta država ne dobije datum za početak pregovora, njegov kabinet praktično izgubiti legitimitet.

Podrška slobodi medija

Najzadovoljniji posetom nemačkog šefa diplomatije Podgorici su svakako urednici crnogorskih nezavisnih medija: dnevnika „Vijesti“ i „Dan“, te nedeljnika „Monitor“. Oni se već godinama nalaze pod snažnim pritiskom crnogorskih vlasti i njoj bliskih paralelnih struktura moći, pa se ova poseta ocenjuje i kao otvorena podrška slobodi medija u Crnoj Gori.

Nakon sastanka sa nemačkim ministrom direktor „Vijesti“ Željko Ivanović je rekao da je Vestervele veoma dobro informisan o stanju u toj zemlji. “Mi smo rekli, a on je podržao, da je osnovni problem sa kojim se suočava Crna Gora korupcija i organizovani kriminal, da je to problem koji ugrožava i medije i političke ekonomske procese, kao i život običnih građana“, dodao je on.

Inače, tokom ove, kako je ocenjeno istorijske posete, potpisan je sporazum između Nemačke i Crne Gore o grobovima stradalih u ratovima, koji se odnosi na oko dve hiljade nemačkih vojnika koji su tokom Drugog svetskog rata poginuli u Crnoj Gori.


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15310214,00.html?maca=ser-TB_ser_politka1_naslovna-4944-html-cb
avatar
Cistadiplomatija

Posts : 28
Points : 79
Reputation : 1
Join date : 2010-08-06

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum