Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

January 2018
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  

Affiliates
free forum


kita na barjaku

View previous topic View next topic Go down

kita na barjaku

Post  junackopleme on Wed Dec 15, 2010 5:09 pm

ANDIJA MILOŠEV bio je barjaktar u boju na Krusima. I prije pogibije Mahmut-paše, u jendoj čarki sa Turcima, desio mu se nemio slučaj. Naime, u jednom naletu na Turke, nosio je razvijen barjak, koji se lepršao na vjetru. Kada je upao među Turke, jedan od njih uhvatio je barjak i povukao k sebi. Tako su vukli i jedan i drugi dok je barjak ostao u rukama Turčina, a kod Andrije prazno katarište. Turčin je pobjegao sa barjakom, a Andrija se vratio u logor, s praznim katarištem, govoreći glasno: "Ada meni Turci odniješe barjak, ama, božju vam vjeru zadajem, ja ću njima sjutra Alaj barjak, ili se živ neću vratiti."

Sjutradan u boju, u kome je Mahmut-paša poginuo, Andrija je ispunio obećanje: ugrabio je turski Alaj barjak i donio ga u logor. Vladika je ovaj turski barjak, kao trofej zadržao, a Andriji dao drugi, crnogorski, sa zlatnom kitom koja je visila o svilenu gajtanu, koju je Vladika, kao odlikovanje sam svojom rukom privezao na vrh barjaka.

O Andrijinom junaštvu i ratnoj sreći u ovom boju, pričalo se i u moje doba. Kita koju je Petar I privezao na vrh barjaka, visila je o njemu, kroz sve bojeve do 1880. godine, kada je knjaz Nikola, njene ostatke, odnosno, sami gajtan, jer kita je bila raznijeta (od turskih i francuskih kuršuma) ostavio u muzej, s obećanjem: kad nastupi novi rat da će dati novu kitu na barjak.

Kada je Crna Gora 1912. objavila rat Turskoj, Ivo Tomanov je lično išao na Cetinje, kod Gospodara, da mu dozvoli (pošto je bio u poodmaklim godinama) da sam nosi barjak, dok dođe barjaktar Pero Nikolin Vučković (koji se tada nalazio u Americi, u pečalbi). Kad mu je kralj dozvolio, Ivo je tražio onu kitu, ali mu je kralj odgovorio: "Sada je novo ustrojstvo vojske, pa ne mogu da izdvojim jedan barjak između ostalih ..."

http://sarapi.org/knj1/Jovan%20Vuckovic.htm
avatar
junackopleme

Posts : 166
Points : 274
Reputation : 58
Join date : 2009-10-30

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum