Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

January 2018
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar

Keywords

prezimena  poreklo  

Affiliates
free forum


GUBERNATOR RADONJIC VUKOLAJ (ZA SVU CRNU GORU I BRDA),a prije njega GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

View previous topic View next topic Go down

GUBERNATOR RADONJIC VUKOLAJ (ZA SVU CRNU GORU I BRDA),a prije njega GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

Post  sveznalica on Wed May 07, 2008 11:02 am

SKUPŠTINA U DOBROTI

Krajem septembra već je imao sedam hiljada boraca podijeljenih na dva odreda. Prvim od četiri hiljad e boraca komandovao je on, a onim od tri hiljade guvernadur Vukolaj Radonjić i Sava Markov Petrović.
Brzo je oslobodio Budvu i munjevito prodro do Herceg-Novoga. Francuski general Gotje ostao je opkoljen u Kotoru. Da bi se to «ostrvo» oslobodilo, Petar I je zatražio i dobio intervenciju engleske flote. Ali sa narodnim poslovima nije se čekalo, tako da je do ujedinjenja Crne Gore i Boke došlo dok je Gotje još bio u Kotoru.
Skupština je, uz prisustvo predstavnika svih opština Boke, održana u Dobroti 29. oktobra 1813. godine. Važno je viđeti ne samo sadržaj odluke, nego i ko ju je sve potpisao. Ugovor o ujedinjenju glasi:
“Dvije susjedne pokrajine, Crna Gora i Boka Kotorska, prožete rodoljubljem i istim osjećanjem vjere i časti, oslobodile su se Božjom pomoću, zbacivši francuski jaram svojom krvlju i žrtvama. One se jedna drugoj zaklinju Gospodom Bogom na vjernost i da će uvijek ostati sjedinjene u svakom slučaju i događaju... Potvrđujemo ovo naše ujedinjenje i našu nezavisnost i za buduća vremena, i ako to bude zatrebalo, to ćemo i krvlju našom potvrditi.”
Ko je sve potpisao ovaj istorijski dokumenat? Predstavnici svih opština Boke i Paštrovića!
Naravno, prvi je Petar I, a onda, Alvizo konte Visković, kapetan (za Perast); Todor konte Ivelić, kapetan (za Risan), Vaso Đurasović, pomorski kapetan iz Kumbora (za Novi), Todor Ivelić (za Paštroviće); pop Đuro Lazarević, za Grbalj i tri komuna (Maine, Pobori, Brajići); [i][b]gubernator Vukolaj Radonić (za svu Crnu Goru i Brda); [/i][/b]Andrija Tripković, kapetan (Dobrota); Pietro Lazari, sudija, za kapetana Josipa Lukovića (Prčanj); konte Mark'Antonio Gregorina, pukovnik (za Kotorski kraj); pop Ivo Radović (za Lušticu); pop Filip Kostić (za Krtole); kapetan Andrija Tripković (za Stoliv); pop Đuro Lazarević moljen od kapetana Škaljara Tripa Petrovića koji meće krst; Miroslav konte Zanović (za Budvu); Stefan Lazarević za opštinu Muo. I na kraju, sekretar Centralne komisije Frano Liepopili se potpisuje i potvrđuje gornje potpise.2
Kao što se vidi, dokumenat su potpisali predstavnici svih opština od Debeloga brijega do Bara. Zanimljivo je, međutim, da se predstavnik Herceg-Novoga, kapetan Đurasović, potpisuje među prvima, i to ćirilicom.


Last edited by sveznalica on Tue Jul 22, 2008 7:13 am; edited 2 times in total
avatar
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

Post  CGCGCG on Tue Jul 22, 2008 7:04 am

[***] Napomena: Ova je diploma na pergamentu od lakta širine i malo više dužine. Za podlanicu odozgo je ostavljeno mjesto na kojemu je na sredini izobražen Spasitelj, s jedne mu strane Bogomajka, a s druge Preteča Jovan. A na objema stranama lista isto je onoliko mjesta ostavljeno kao odozgo, i na jednom, desnom, vrhu odslikan je dvaput duže nego ono lik Svetoga Save, a s lijeve Svetoga Arsenija, a ispod njih opet onoliko, kao pročelno oslikan Sveti Nikola, a s lijeve Sveti Georgije. Cijelo mjesto između njih je šarama od ruža ispunjeno.
 
Kako je rečeno, vladika Vasilije je primio sve narodne poslove i vodio ih je koliko je bolje umio. No kako je sva Crna Gora do tada imala samo jednoga vojvodu, a taj nije mogao svuda po narodu da uspješno radi, vladika Vasilije je,
NA OPSTEM SABORU , izabrao ZA GUVERNATORA CIJELE CRNE GORE STANA RADONJICA NJEGUSA,
a oni stalni vojvoda je ranije uvijek bio od kuće Vukotića sa Čeva. Uz to, postavi još neke glavare u nekim plemenima koja ih nijesu imala, knezove i serdare Ovo je učinio da bi olakšao i sebi i narodu, no mu se stric vladika Sava tome ne obraduje, ali je postavljenja prihvatio.

CGCGCG
Guest


Back to top Go down

Za hrabrost u razbijanju turske vojske na Bijelim Poljanama 1756.god

Post  CGCGCG on Mon Sep 15, 2008 11:19 am

U listini koju je zbor crnogorski na Cetinju dao tadasnjem gubernatoru Jovanu Radonjicu, kaze se:
-kako su Crnogorci "kako narod voljni i ni od kakvoj vlasti nejovisjasci", vazvisili Vojvodu Stanisu Radonjica GLAVNIM SERDAROM potom sina jego Vukosava, po Vukosavu ftoroga sina Stanisina-Vukolaja, po Vukolaje sina jego Stanislava 'SEI VERHOVNI SERDAR STANISLAVZA JEGO OSTRI RAZUM I ODLICNUJU HRABROST I ZNAMENITOJE MUZESTVO POKAZANOJE IM PRI RAZBITIJI TURSKE VOJSKE NA BIJELIH POLJANAH V. 1756. VSE OPCASTVO SA VOSKLICANIJEM IZBRAN I POZDRAVLJEN PREUZVISENIJEM GUBERNATOROM....

Dakle toliko od toga da je Stano u razmenu za serdarstvo dobio od Vukala Vukotica sa Kceva "guvernadurstvo".
Guvernadurstvo je dobijeno za njegovu pamet i HRABROST pokazanu u razbijanju turske vojske na Bijelim Poljanama 1756.

CGCGCG
Guest


Back to top Go down

Re: GUBERNATOR RADONJIC VUKOLAJ (ZA SVU CRNU GORU I BRDA),a prije njega GUVERNATOR CIJELE CRNE GORE STANO RADONJIC NJEGUS

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum