Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

January 2018
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  

Affiliates
free forum


Uskoro cigarete bez nikotina

View previous topic View next topic Go down

Uskoro cigarete bez nikotina

Post  OJHA! on Tue Feb 03, 2009 7:35 am

Uskoro cigarete bez nikotina

Japanski naučnici otkrili su štetni gen Nt-JAT1 koji prenosi nikotin u listove duvana. Oni veruju da će moći da uklone određene informacije iz gena tako da on sa sobom umesto nikotina nosi korisne alkaloide. 


Novootkriveni gen moći će da se koristi u medicinskim i agronomskim istraživanjima za prenošenje „dobrih“ supstanci kroz biljku, smatra Nobukazu Šitan, član istraživačkog tima. 
– Uzgajanjem novih sorti duvana pomoći ćemo pušačima da obuzdaju nikotinsku zavisnost bez upotrebe nikotinskih flastera i žvaka, lekova i ostalih sredstava za odvikavanje. Takođe, eliminacijom nikotina iz duvana zaštitićemo i nepušače jer ni oni više neće udisati kancerogeni duvanski dim – kaže Kazufumi Jazaki, vođa istraživačkog tima Instituta za održivost okoline, sa Kjoto univerziteta u Japanu. 
I ranije se znalo za činjenicu da biljka duvan proizvodi nikotin u svom korenu i prenosi ga do lišća. Ali ovo je prvi put da je identifikovan gen „transporter“ nikotina. Gen Nt-JAT1 prenosi nikotin do listova, odnosno vakuola u kojima se akumuliraju voda i druge supstance u okviru ćelija lišća. Nakon industrijske prerade duvanskih listova, kancerogeni nikotin ostaje „zarobljen“ u vakuolama, ali se oslobađa kada zapalite cigaretu.

OJHA!
Guest


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum