Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

March 2018
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  

Affiliates
free forum


„Burla, burla, a kad skubnem ono prestane“

Go down

„Burla, burla, a kad skubnem ono prestane“

Post  Profesor on Mon Sep 01, 2008 8:22 am

Šta se dupera ove sezone

U novim državama sve je novo, pa što Crnogorci ne bi menjali pravopis? Vidim da se u Srbiji izruguju nameri jezičkih i drugih vlasti osamostaljenog „oka u glavi“ da u pravopis unese neka nova pravila, a prvenstveno foneme koje ne mogu da napišem a koji se, istina, čuju u govoru.

Opisno, a stručno, radi se o ijekavskom jotovanju fonema „ć“, „đ“, „s“ i „z“, pa će sad ovi glasovi imati i svoje grafeme, aman ih u mom kompjuteru još nema, kao što ih nigde drugde nema, pa ih ne mogu napisati.
Pokojni Stojan Cerović, pre par godina, kada se, u okolnostima očiglednih separatističkih aspiracija rukovodstva Crne Gore, povela rasprava o crnogorskom jeziku, mogao je da se seti samo jedne reči s ijekavskim jotovanjem glasa „z“. Tvrdio je da zbog paščeta, šteneta, za koje se ponegde u Crnoj Gori kaže „biza“ ne treba menjati pravopis.
Dobro, nije baš „biza“. To „z“ se, laički da objasnim, izgovara tako što jezik i zube namestite kao da ćete izgovoriti slovo „j“ a kažete „z“, pa šta ispadne. Čujem ovih dana, kad je rasprava o jeziku stasala do odlučivanja crnogorske vlade o novom pravopisu, da pored paščeta ima još dve reči s ovim ijekavskim jotovanjem glasa „z“, aman ih niko ne navodi kao doprinos raspravi.
Problemi s jezikom uvek postoje. Moja baba po majci, Podgoričanka starog kova, dočekala je vodoinstalatera koji je došao nešto da popravi u stanu, ovde u Beogradu, i prirodu kvara s vrata mu je opisala rečima: „Burla, burla, a kad skubnem ono prestane“, na šta je majstor rekao „Dobro, bako, doći ću ja po podne, kad bude nekog kod kuće“.
Te vrste nesporazuma svesni su i predlagači, pa kažu da se novim pravopisom neće sprovoditi arhaizacija crnogorskog jezika, niti će se njime normirati lokalizmi, dijalektizmi i provincijalizmi koji su izvan opšte savremene upotrebe u „našoj državi“.
To ohrabruje u nadi da ćemo se i dalje razumeti što god da crnogorska vlada odluči, a opasnost nije mala samo kad bi neko hteo temeljno da istrese jezičku vreću.
Evo primera iz rečnika romanizama u Crnoj Gori, primenjenih u jugoistočnom delu Boke Kotorske: duroglav! To je sastavljeno od italijanskog „duro“ i srp-hr. reči „glava“ i znači - tvrdoglav. S tim bih se još nekako izborio, ali šta znači - duperat. Rečnik kaže da je značenje nositi, upotrebljavati, stavljati. i navodi primer - „Ne duperavam ti to odavno“.
S druge strane, ohrabruje i to što se u Crnogoraca još ne vidi nakana da izmišljaju nove reči, poput zapadne jezičke sabraće koja lete „zrakomlatom“, a fudbaleri im utrčavaju u „zaleđe“.
Čini mi se da ćemo se razumeti i kad promene ta četiri fonema i karakterišu ih s četiri grafema, a da ne govorim o „kodifikovanju standardnog četvoroakcentskog sistema s dužinama“ što neće biti nikakav problem. To je ono kad pričate viceve o Crnogorcima, pa imitirate njihov način izgovora. Dakle, mnogo buke ni oko čega, osim ako se i ovo ne pretvori u silnu politiku od koje ovde narod uvek ima štetu obrnuto proporcionalnu koristi koju iz toga izvlače političari.
Jezik je, uostalom, živa stvar i menja se u skladu s napretkom civilizacije, društvenih okolnosti i kulturnih modela. Jedino još da mi pokažu nekog ko za štene kaže „biza“.

Profesor
Guest


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum