Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

August 2017
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar

Keywords

Affiliates
free forum


Potrebno je bilo odabrati od toliko Heraka ,Heraka Djurdjeva Bogutovica (U POTRAZI ZA PRETKOM PETROVICA NJEGOSA i njihovoj verziji da su u srodstvu sa NEKIMA

View previous topic View next topic Go down

Potrebno je bilo odabrati od toliko Heraka ,Heraka Djurdjeva Bogutovica (U POTRAZI ZA PRETKOM PETROVICA NJEGOSA i njihovoj verziji da su u srodstvu sa NEKIMA

Post  sveznalica on Sat Jul 26, 2008 5:01 am

Ime Herak nije tada bilo tako rijetko. Herak sa Lustice berberin-vidar rana,primlje je u u Dubrovniku 1425.god. U sluzbu, i dolazio u Zetu da lijeci nogu Stevanu Crnojevicu (1460).Knez Herak drzao je 1477. knezinu u Vranesu u Hercegovini; Herak Bakic,rodjak posljednjeg SRPSKOG despota, Pavla Bakica,imao je svoju knezinu u uzickom okrugu 1525.godine(Istorija naroda Jugoslavije II,83,112). Kod crkve sv.Save u Pocivalima, pod planinom Njegos, gradjene po narodnom predanju u vrijeme kosovke bitke, nadjena je grobnica s imenom HERAKA MISALICA. Istocno od sela Pocivala nalazi se vrh Erakova gradina. Prof.Djurdjev naisao je u carigradskim izvorima iz 1477. godine na vise Heraka u POSTOJBINI HERAKA DJURDJEVA BOGUTOVICA i susjednih krajeva;
Pominju se: Herak Djurasev, Herak Vukasinov, Ivanis Herakov, Vuksan Herakov; Vojvoda Herak Kovacevic imao je katun u Komarnici, zavicaju Novice Cerovica; knez Herak drzao je knezinu Ljubovic >>u Polimlju<< (Istorijski zapisi, XVII,1960).
U Kotorskim spomenicima naisao sam na kozara Heraka iz 1512.godine.
Da li je neki od pomenutih Heraka iz Drobnjaka i susjednih im krajeva u nekom srodstvu s Herakm Djurdja Bogutovica, tesko je reci.
avatar
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

I IZMISLJENO

Post  sveznalica on Sat Jul 26, 2008 7:31 am

CGVIVA wrote:Iz knjige D-r Jovan Erdeljanovic Stara Crna Gora
....Na slican se nacin prevario Vid Vuletic Vukasovic, koji iz toga natpisa takodje izvioddi da su Herakovici i Rajicevici "starinom vlasteli s Ponosne Gabele").Ilarionu Ruvarccu bila su poznata samo ona kazivanja, koja su saopstii Sima Milutinovic i ostali pisci, koji se u glavnom na njega naslanjaju...Posto je u tim kazivanjima pokazao neke manje greske i utvrdio, da nije istina, da je pleme Njegusi dobilo ime po doseljenicima ispod planine Njegosa(jer se Njegusi pominju vec 1435 god),Ruvarac iskazuje uverenje da "je uopste cela ta prica Njeguska o doseljenju Njegusa ispod planine Njegosa u Hercegovini prosta, izmisljena bajka i nista drugo").
Leontije Ninkovic saopstava pored ostalih i ove podatke sa svoga puta u Banjane, poglavito u veliko naselje Velimlje pod planinom Njegosem i oko njega:"Sjevero-istocno od Velimlja za nepun sat hoda-iduci plnanini Njegosu-nalazi se malo seoce Pocivala sa crkvom hrama sv. Save...."
"Sa sjeverne strane crkve, u blizini oltara naalazi se jedna srednjevjekovna grobna ploca sa slijedecim natpisom:
"Dse lezi rab Bozi Herak Misalic".
Ovaj natpis nije do sada objelodanjen, jer je grobnica s malim izuzetkom bila zatrpana zemljom,Cim sam ovaj natpis procitao, odmah sam stvorio zakljucak: da ima jakoga osnova za pretpostavku, da je ovaj Herak rodonacalnik mnogorazgranate Herakovica porodice ispod planine Njegosa, I DA SU SE DO HERAKA PREZIVALI MISALICI". Ovaj moj zakljucak potvrdili su i neki seljaci iz toga sela uvjeravajuce me, da je kolijjevka Herakovica selo Muzojevina, cetvrt sata sjevero-istocno od ove crkvice".
"I AKO PORODICNA TRADICIJA TVRDI, DA JE HERAK SA BRATOM RAICOM PRESELIO ISPOD NJEGUSA NA NJEGUSE, IPAK MISLIM, DA IMA OSNOVA ZA PRETPOSTAVKU, DA JE HERAK MISALIC, KOJI JE POKOPAN KOD SVETOSAVSKE CRKVE POD NJEGOSEM, RODONACALNIK HERAKOVICA PORODICE. Posto su tradicije uslijed dugovremenog prepricavanja cesto puta POMRSENE I JEDNO DRUGIM ZAMIJENJENO, mislim da se to moglo desiti i u tradiciji Herakovica"......

Dusan Vuksan je objavio Genealosku tablicu kuce Petrovic-Njegos u Spomenici vladike Rada(1925). On je uveo samo tri pretka kaludjera Petra. Odnosno pet predaka vladike Danila. PRVI JE IZMISLJEN. Poceo je od sredine XVI vijeka, sa “VOJVODOM NJEGOSEM”,-KOJI NIJE POSTOJAO. Ostalima je dao titulu 'KNEZ', -KOJU SVI NIJESU IMALI.Vuksan je prihvatio misljenje Ruvarca, Rovinskog i Jiriceka; da ime Njegos nije doslo po planini Njegos, odakle se Herak doselio, nego po licnom imenu NEKOG pretka. Htio je da jace motivise PRISVOJENI nadimak uz prezime vladajuce kuce, da naglasi njeno vlasteosko porijeklo i da je izdvoji od ostalih bratstava koja poticu od Heraka i Rajica. IZMISLJENOG VOJVODU NJEGOSA nasao je kod vladike Vasilija.
avatar
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Evo jos mogucih predaka

Post  sveznalica on Mon Jul 28, 2008 2:36 am

Rodu Herakovica pripada mozda Herak Bozidarevic koji se nastano u Ljesevicima (Grbalj). Na to navodi njegovo ime i imena njegovih sdinova, Stijepa i Rada, kao i ime sinovca Ivana.Pominje se njegova sestra Milica, majka obucara Milka, koji je prodao nakovanj Vuksanu iz Njegusa. Pominje se i Herakova kci udata za Djordja Pliskovica u Kotoru (XXIII,355,489).
Herakov brat M i l Bozidarevic iz Njegusa dao je svoju kcer Stanu (Mil Bosidarovic de Gnegussi accordavit filiam suam Stanam), 15.oktobra 1537., da stanuje i sluzi osam godina u kuci “uglednog i svijetlog gospodina” Melhiora Mihaela, kotorkog providura, da je hrani i odijeva prema uslovima za SLUSKINJE (iuxta conditionem similium anzillarum), i da joj na kraju sluzbe da 11 dukata, racunajuci dukat po 6 lira i 4 solda (XLV, 503.)Pomenuti Herak dao je u sluzbu svoju kcer Stanu koja ima oko 13 godina. Iz navedena dva ugovora vidi se da su Mil i Herak braca, da Mil zivi u Njegusima, a Herak u Grblju.
avatar
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Stepan i Mil sinovi Heraka (dva brata optuzena za kradju Raiceve imovine)

Post  sveznalica on Thu Jul 31, 2008 3:51 am

Dzemat Radica, sina Vukice -NAHIJA RUDINE -

Spomenuti, Dobri sin Radica, Mirosav sin Radica, Radivoj sin Radica, Radivoj sin Radica, Vukic sin Milse, STEPAN SIN HERAKA Dobrac sin Radivoja, Radko sin Vukice, Vukasin sin Radosava, Radic sin Radosala, Bogdan sin Rahoja, Branisav sin Rahoja, Radko sin Blaza, Vukac sin Radivoja, Obrad sin Radosala, Radivoj sin Dubravca, Dragic sin Hvaisala, Sisoje sin Radica, Radonja sin Radosala, Smoljan sin Budisala, Nikola sin Budisala, Vukosav sin Budisala, Radko sin Bogavca, Radic sin Bogavca, Radman sin Bogavca, Radovan sin Radasina, Milsa sin Radata, Radonja sin Dejana, Vitomir sin Radonje, Ivko sin Bojila, Obrad sin Radovana,MALKO(MIL) SIN HERAKA,Radovac sin Bogavca, Radilja sin Radosava.
domova 35,
Zimuju u mjestima po imenu Pahanik i Panik, a ljetuju u mjestu zvanom Javorak.
neozenjeni: Vlado sin Radka, Radic sin Smoljana, Vukosav sin Vukice, Vukan sin Mirosava,
domova 4,

Evo sinova Stepana i Mila Herakovih koji su oteli i prodali zemlju i imovinu Raicevu Turcima.!!!!Truski zapisi postoje i dalje.
avatar
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Radic i Stefan Crnojevic (RADIC a ne Raic)

Post  sokolica on Fri Aug 22, 2008 11:07 am

Iz knjige "Nadvremenski glasovi" (biblioteka "Luča", Titograd 1971).

I evo kako se Radič i Stefan Crnojević obavezuju Dubrovčanima (negdje oko 15. vijeka). I to biva kao zakletva pred oltarom:

"U ime oca i sina i Svetoga duha.

Obeštavaju se Radič i Stefan Crnojević sa svom bratiju ...slavnom gradu Dubrovniku, knezu i vlasteli dubrovačkim i ljudem grada Dubrovnika, da smo njih srdačni prijatelji i bratija... da hode po našoj zemlji slobodno i da ne pristanemo nikome, ko bi ih hotjel zlo učiniti..."

Dakle RADIC a ne Raic Exclamation silent
avatar
sokolica

Posts : 45
Points : 44
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

POTICU OD PRETKA "KOME SE NE ZNA IME"(eto zgodne prilike da se nadovezes na necije porijeklo)

Post  drteofilo on Thu Sep 11, 2008 11:44 am

Prema svemu recenome cijo red pasova za kucu Petrovica od najstarijeg poznatog pretka izgledao bi npr. ovako:(Obratite paznju da ovdje pretposljijednja rijec stoji " NA PRIMJER ")!

Herak - njegov sin, Scepan - Herakov unuk, Luka - Herakov praunuk, Scepan - Petar Scepanov - Petrov sin [KOME SE NE ZNA IME????!!!!!,Scepac - "kaludjer Petar" - Scepac Kaludjerov - Damnjan Scepcev - Marko Damnjanov - Stijepo Markov - Stanko Stijepov - veliki vojvoda Mirko Stankov - kralj Nikola - Danilo, sin kralja Nikole.

Ili za dr. liniju, onu od Rada Scepceva: Herak - Scepan - Luka - Scepan - Petar Scepanov - Petrov sin, KOME SE NE ZNA IME!!!!!?????- Scepac - "kaludjer Petar" - Scepac Kaludjerov - Rade Scepcev - Djuro Radov - Niko Djurov - Ivo Nikov - Gavril Ivov - Labud Gavrilov - Mihail Labudov.
Petnajst punih pasova, sto dovodi upravo u dr. polovinu 15. vijeka.

ETO BAS ZGODNE PRILIKE DA "PREDAK KOME SE NE ZNA IME" BUDE BAS VAS PREDAK!
Ko moze oboriti teoriju da poticete od predaka "PRETKA KOME SE NE ZNA IME"?????
ETO KAKO SE MOZETE NADOVEZATI NA BILO CIJE STABLO I PORIJEKLO (kako mozes znati da potices od covjeka kome ni ne znas ime, zar otac ne bi znao ime sinu, ili sin ocu ili djedu?) scratch

drteofilo

Posts : 6
Points : 8
Reputation : 0
Join date : 2008-09-05

View user profile

Back to top Go down

Plemenitijeg porijekla"

Post  junackopleme on Thu Jan 21, 2010 1:18 pm

Pretci nikada u Crnoj Gori nijesu bili problem.
Petrovici su vazda tvrdili da su u srodstvu sa Radonjicima (da poticu od zajednickog pretka odnosno od dva rodna brata Heraka i RAica)
Ako su Petrovici od Heraka (jedna od teorija Petrovica) kako je tada moguce da
mitropolit Vasilije, po kazivanju dvojice autora Istorije Crne Gore (koji se pozivaju na Dušana Vuksana), ruskoj carici tvrdi “da je porodica Petrović od najstarijih vremena plemićkog porijekla”; i da njegova "famela" ima plemenitije porijeklo no Radonjica "famela"? U isto vrijeme, kako u Istoriji Crne Gore piše, crnogorski guvenadur Stanislav Radonjić od ruske carice traži “da mu izda potvrdu da je porijeklom od cara Dušana”;

Pitanje glasi: Ko je od ova dva rodna brata plemenitijeg porijekla? Herak ili Raic?


E Petrovici, Petrovici, svasta je moguce!!! U traganju i izmisljanju svojeg porijekla ovo ste smetnuli s uma!!! Rolling Eyes
avatar
junackopleme

Posts : 166
Points : 274
Reputation : 58
Join date : 2009-10-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Potrebno je bilo odabrati od toliko Heraka ,Heraka Djurdjeva Bogutovica (U POTRAZI ZA PRETKOM PETROVICA NJEGOSA i njihovoj verziji da su u srodstvu sa NEKIMA

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum