Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

April 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Calendar Calendar

Keywords

poreklo  prezimena  

Affiliates
free forum


Dvojno drzavljanstvo

Go down

Dvojno drzavljanstvo

Post  sveznalica on Fri Jul 18, 2008 6:10 am

Kalamperovic:Sporazum o dvojnom drzavljanstvu ce biti ponudjen svim bivsim jugoslovenskim republikama, ali ce tim dokumentom dvojno drzavljanstvo biti izuzetno restriktivno tretirano.Nacrt platforme Sporazuma o dvojnom drzavljanstvu, koji je sacinilo Ministarstvo unutrasnjih poslova i javne uprave Crne Gore, bice ponudjen Srbiji, kao i svim drugim drzavama bivse Jugoslavije, ali jos nije precizirano kada ce se to desiti.Ministar unutrasnjih poslova Jusuf Kalamperovic saopstio je juce da ce tim sporazumom dvojno drzavljanstvo "biti tretirano kao izuzetak a ne kao pravilo" sto prema njegovom tumacenju znaci da ono nece biti omoguceno svim gradjanima Crne Gore.
"Nece biti ponudjeno dvojno drzavljanstvo svim gradjanima koji to zele-rekao je Kalamperovic. _Sporazum o dvojnom drzavljanstvu ce biti ponudjen svim bivsim jugoslovenskim republikama, ali ce tim dokumentom dvojno drzavljanstvo biti izuzetno restriktivno tretirano".
Ovaj dokument Vlada bi trebalo da usvoji pocetkom avgusta."Crna Gora ce svoje drzavljanstvo davati izuzetno restriktivno bez obzira sto postoji potreba da se regulisde postojece stanje.Sporazumom ce biti regulisana i pitanja poput sluzenja vojnog roka,ekstradicije,kao i diplomatske zastite nasih drzavjana u inostranstvu. Znaci, dvojno drzavljanstvo nece biti za svakoga"Srbija i Crna Gora nacelno su jos krajem prosle godine pocele razgovore o utvrdjivanju medjusobnog sporazuma kojim bi bilo definisano dvojno drzavljanstvo, a Kalamperovic tvrdi da zvanicni pregovori sa Srbijom jos nisu poceli.
Srbija je krajem prosle godine dozvolila dvojno drzavljanstvo za Srbe van njenih granica cime su i Srbi izCrne Gore stekli mogucnost da osim crnogorskog, dobiju i srpsko drzavljanstvo.
Javna je tajna, medjutm da su za srpsko drzavljanstvo izuzetno zainteresovani i najuticajniji clanovi vladajuce koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije Crne Gore, jer im ono, kao i ostalim gradjanima, pruza brojne povoljnosti. Nezvanicno saznajemo da su upravo oni proteklih dogina postali vlasnici nekretnina na najekskluzivnijim lokacijama u Beogradu, te da bi im dvojno drzavljanstvo u tom pogledu bilo veoma korisno.
Crnogorskim Ustavom predvidjeno je da gradjani mogu da imaju dva drzavljanstva, te da se ovo pitanje mora rijesiti za godinu dana od usvajanja najviseg pravnog akta.
Kalamperovic nije iskljucio i mogucnost da Sporazum o dvojnom drzavljanstvu bude ponudjen i drugim drzavama gdje postoji crnogorska dijaspora.

U zakonu pise: "Svi gradjani Crne Gore koji su imali dvojno drzavljanstvo,dakle drzavljanstvo Crne Gore i bolo koje druge drzave do 3.juna 2006.godine, odnosno do dana proglasenja nezavisnosti, imaju pravo da zadrze i crnogorsko i drzavljanstvo te druge drzave koja im ga je dala. Svi stanovnici Crne Gore koji su imali prebivaliste u Crnoj Gori pre 3.juna 2006.a porijeklom su iz bilo je bivse jugoslovenske republike, imaju pravo bez obzira na duzinu boravka u Crnoj Gori, da apliciraju za crnogorsko drzavljanstvo pod uslovom da donese otpust iz drzavljanstva drzave kojoj su do tada pripadali".
Crnogorsko drzavljanstvo stice se porijeklom, rodjenjem na teritoriji Crne Gore, prijemom, po medjunarodnim ugovorima i sporazumima i pod uslovom uzajamnosti.
avatar
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

KO SAKRIJE PAPIRE, IMACE DVA PASOSA

Post  sveznalica on Thu Sep 18, 2008 7:54 am

Kako do pasoša Crne Gore i Srbije

Ko sakrije papire, imaće dva pasoša


Srbija i Crna Gora ulaze u pregovore o regulisanju državljanstva između dve države sa različitim platformama, jer ovdašnji zakon dozvoljava dobijanje državljanstva za sve Srbe van granica Srbije i bez otpusta iz stranog državljanstva, dok je crnogorski restriktivan. U izjavi ministri policije, srpski Ivica Dačić i crnogorski Jusuf Kalamperović, kažu da su optimisti da će u narednih mesec dana dogovor ipak biti postignut.

Srbija je platformu za pregovore završila, a u Podgorici Skupština će se danas izjašnjavati o platformi koja potom treba da se dostavi vlastima u Beogradu.

- Mi u razgovore ulazimo s ciljem da obezbedimo da naši državljani zadrže i državljanstvo Crne Gore, ali i da se omogući državljanima Crne Gore koji žele da dobiju državljanstvo Srbije da to i ostvare bez gubitka crnogorskog - kaže Dačić
Najveći problem biće regulisanje dvojnog državljanstva za građane koji su srpsko stekli nakon 3. juna 2006, jer, po odlukama Podgorice, gube pravo na crnogorsko.
- Nastojaćemo da se razgovori okončaju potpisivanjem sporazuma između Srbije i Crne Gore kojim bi se postigla saglasnost država oko osnovnog principa - pune uzajamnosti dve države, a to praktično znači da se omogući dvojno državljanstvo - dodaje Dačić. Srpski ministar smatra da „nema nijednog razloga da podgoričke vlasti odbace ideju dvojnog državljanstva“.
- Mi smo se rukovodili preporukama Parlamentarne skupštine SE koje podržavaju dvojno državljanstvo kao jedno od osnovnih ljudskih prava, pri čemu se uvažavaju istorijske, etničke i kulturne veze naroda. A to naročito treba imati u vidu kada je reč o vezama Srbije i CG. Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, reč je o interesu građana - ističe Dačić.
Njegov crnogorski kolega Jusuf Kalamperović u izjavi kaže da će CG u razgovorima poći od stava „da ne treba stvarati olakšane uslove za dobijanje dvojnog državljanstva pa ni kada je reč o relaciji sa Srbijom, već samo regulisati propratna pitanja poput vojske, ekstradicije, kada neko ima dvojno državljanstvo“.
- Stvar je Srbije kome će dati državljanstvo, tako je i suvereno pravo CG da reguliše to pitanje kako smatra da je najbolje. Činjenica je u Crnoj Gori da nama više od 50 odsto državljana može imati dvojno državljanstvo kada bi se na to odlučili Bošnjaci, Albanci i Srbi. Tada bi građani koji se deklarišu da su Crnogorci bili u manjini. Svako štiti svoje interese - kaže Kalamperović.
Upitan kako će se rešiti pitanje dvojnog državljanstva koje je stečeno posle 3. juna 2006, Kalamperović kaže da po srpskom zakonu Crna Gora ne mora biti obaveštena da neki njen državljanin ima i državljanstvo Srbije.
A mi nekome možemo oduzeti crnogorsko državljanstvo samo ako smo obavešteni o onom drugom. Srbija neće obaveštavati, pa nećemo moći ni da oduzimamo. Stvoriće se faktička situacija da će deo ljudi imati dvojna državljanstva, a crnogorsko će izgubiti samo ako mi dođemo do papira. A i kada oduzmemo, Srbija iznova može dati državljanstvo, o čemu mi iznova ne moramo biti obavešteni - kaže Kalamperović.
avatar
sveznalica
Admin
Admin

Posts : 529
Points : 547
Reputation : 1
Join date : 2008-03-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum